dinsdag 3 december 2013

Scanuitslag


Afgelopen vrijdag kreeg ik de uitslag van de scan. En om deze dag nog leuker te maken was dat ook de dag van de drainwissel. Elke zes weken vervangen ze de slangetjes, die zo'n twaalf cm diep door mijn zij in mijn nieren vast zitten. Weet niet waar ik meer tegen op zag, de drainwissel of de uitslag van de scan. In elk geval flink wat reden tot pijnstilling en een kalmerend middeltje (kanker geeft je een vrijbrief tot de apotheek, kan werkelijk alles halen! heb inmiddels een voorraad medicijnen en pijnstillers waar je U tegen zegt...). En die combinatie beviel best goed! Zo goed dat ik 's middags Klaas vroeg of ik niet nog een paar van die pilletjes zou kunnen nemen.. :) Maar zo verstandig als ik ben heb ik het daar maar bij gelaten...
Dankzij de pijnstilling en het pilletje ben ik best goed door de wissel gekomen. Prettig is het
niet, maar gelukkig was het niet zo erg als het plaatsen van deze dingen. Daarna een tijdschriftje gelezen en een beetje zitten spacen en om twaalf uur op naar balie zes, waar ik de uitslag van de scan heb gekregen... En gelukkig, de chemo doet z'n werk! De kanker is kleiner geworden, niet super super veel, maar aangezien ik eigenlijk maar anderhalve kuur heb gekregen ben ik niet ontevreden! Het is al fijn dat ik niet steeds beroerd ben om niks.  De biopten die destijds zijn genomen zijn onderzocht op de aanwezigheid van bepaalde eiwitten en daar is in elk geval een positief getest. Wellicht dat ik daar op een gegeven moment wat aan heb, maar hoe dat precies zit weet ik niet meer.. Beetje ingewikkeld verhaal en mijn pilletje zorgt voor een beter humeur, maar ook voor wat luie hersenen...

De laatste weken waren best pittig. Sinds de laatste twee keer chemo heb ik me bijna niet goed gevoeld. Anderhalve week uit de running door de kuren (met waarschijnlijk een virusje erbij, of waren het de mandarijntjes...?), een paar dagen weer wat fitter. Daarna een blaasontsteking met flinke blaaskrampen en een infectie aan het wondje van de nerfodrain. Gelukkig bracht een antibioticakuur snel verlichting, maar de avond na de wissel kreeg ik koorts en pijn aan de slangetjes en kreeg ik er nog een zwaardere antibioticakuur overheen.  
Al met al heb ik me maar een paar dagen fit gevoeld de laatste weken...
Maandag zou ik weer een kuur krijgen, alleen bleek de week ervoor dat (jaja, wat zal het nu weer zijn..) mijn bloedplaatjes veel te laag waren. Zat maar een paar puntjes bij een bloedtransfusie vandaan.. (Bloedplaatjes zorgen ervoor dat je bloed stolt). Maandag zaten ze weer goed, maar.... Toen ineens te lage wittebloedlichaampjes (die vechten tegen infecties), al was het maar eentiende punt, toch uitgesteld. En ook de andere chemo is nu iets verlaagd (de dokter heeft me wel op het hart gedrukt dat dit niet minder effect betekent). Donderdag weer proberen..

Merk dat het met al die fysieke toestanden ook moeilijker is de moed erin te houden. En ook de spanning van zo'n uitslag en ingreep hakken erin. Doordat ik zo weinig puf heb de laatste tijd gaat m'n conditie ook verder achteruit merk ik. Gelukkig geeft goed nieuws wel weer wat nieuwe energie, al wordt het snel overschaduwd door de grijze kankerwolk die boven mijn hoofd blijft hangen... Kanker sucks..